Boeken ADEM

Roman ADEM

door Natasja Bijl

De Eritrese Meron Adem verlaat zijn geboorteland uit angst voor de dictatuur en vlucht naar buurland Sudan. Hier komt hij in handen van mensensmokkelaars die hem meevoeren naar Libië. Onder de meest vreselijke omstandigheden zit hij langer dan een jaar opgesloten, er zijn dagen dat hij de zon niet kan zien. Als hij de dood voelt naderen, neemt hij afscheid van haar die hem zo dierbaar is: zijn oma

Op een morgen schiet hij wakker. Hij rent de straat op, houdt een voorbijganger aan en vraagt: “Waar ben ik?” Het antwoord: “Op Sicilië, Italië", is bepalend voor de rest van zijn leven. Hij heeft een tweede kans gekregen! Maar hoe die aan te pakken in een land waar je niemand kent en in een cultuur die niet de jouwe is?

De Westerse Selma is op zoek naar geluk en zingeving. Is het toeval dat de twee elkaar ontmoeten en een band opbouwen die erom vraagt een ander toe te laten in je gevoelsleven?
De vraag “Hoe dit kostbare leven te leven? ” staat centraal in deze ontroerende roman, over de intelligentie van het leven, onvoorwaardelijk liefhebben en je grootste angsten overwinnen_ ADEM

€20.00 incl. BTW
exclusief €4,60 verzendkosten

Mocht je 5 of meer boeken willen bestellen, neem contact met me op. Dan proberen we het op een andere manier te verzenden. 
De schrijver en hoofdpersoon stonden al op meerdere podia om hun verhaal te vertellen. ( School AZC Kampen, LOWAN (400 man) en De Uitdaging Lelystad). Bel gerust!

Hoofdpersoon en auteur komen graag samen spreken. Zij stonden al eerder samen op het podium, onder andere bij: ISK Dronten (AZC) , Stichting Buddy to buddy en LOWAN Studiedag.  (400 man).

Interview waarin hoofdpersoon en auteur samen geïnterviewd worden voor radio Flevoland

Tineke Tekelenburg- oud leerkracht

Een boek waarbij je je Adem inhoudt of het goed komt. Ik zou Meron in een doosje willen doen en beschermen tegen alles wat die jongen meemaakt.
Wat maakt het toch veel uit waar je wiegje heeft gestaan.  Wat is het prachtig beschreven. Je beleeft het zo mee, ingrijpend, aangrijpend en zo onbegrijpelijk dat mensen vluchtelingen nog steeds “ gelukzoekers “ noemen.  Ik heb jouw boek met zoveel plezier gelezen. En ik hoop nu al op een volgend boek.  Wat ontzettend knap en dapper.  Chapeau!

Marieke van der Sande, taalvrijwilliger

Ik heb gisteren je boek uitgelezen. Wat zal ik zeggen...? Dit is ook ons verhaal. Zo veel herkenning; de kracht én de hulpeloosheid van Meron, de gastvrijheid, het samen eten wat zo veel betekenis heeft, het taalgebruik, de 'e' die overal tussen gestopt wordt, de rol van het geloof. Maar ook de heftige confrontaties die er soms zijn en die echt pijn doen, het team wat je samen bent, het leren van elkaar, de zoektocht naar informatie over Eritrea en de vluchtroute, het willen begrijpen, de cultuurverschillen, de frustratie en het ongeloof en de horrorverhalen over Libië.Maar ik herken ook juist datgene wat je niet schrijft, dat wat ik tussen de regels door lees. De heftigheid in het contact. De ontmoeting die je leven op zijn kop zet, maar ook zo enorm verrijkend is. Je hart open stellen voor de ander. Die onvoorwaardelijke liefde die onverwacht, maar vanaf dag 1 ontstaat en wederzijds is.

Bertina de Vries, docent Entree Taal, MBO College Lelystad

Vanuit mijn werk in het MBO onderwijs ben ik de docent geweest van Meron uit deze roman. Ik kende zijn verhaal en heb veel ervan ook vanuit de onderwijs invalshoek meegemaakt in de vele gesprekken en ontmoetingen die ik met hem heb gehad. Ik ben Natasja enorm dankbaar voor het schrijven van dit intense verhaal. Het is zo herkenbaar en ontroerend mooi verwoord. Mijn wens is dat door het lezen van dit boek er meer begrip gaat komen voor deze doelgroep in ons land.

Roman ADEM: €24.00 incl. BTW
Inclusief €4,40 verzendkosten

Mocht je 5 of meer boeken willen bestellen, neem contact met me op.
Dan proberen we het op een andere manier te verzenden.

Leesfragmenten

"Zijn oma had hem altijd voorgehouden dat geloven niet iets was dat je voor een ander deed. Niet voor je ouders, niet voor je familie en zelfs niet voor Allah. Geloven deed je voor jezelf en met je hart. Toch waren zijn geloof en zijn familie als licht en donker. Ze hoorden bij elkaar, het een bestond niet zonder het ander. Er waren perioden geweest waarin hij zwaar op de proef was gesteld. In Sudan en Libië werd in de naam van Allah gemarteld, gedood en verkracht. Maar die Allah was de zijne niet."

"Als iemand hem later zou vragen hoe hij er in geslaagd was zijn weg in Nederland te vinden, dan zou hij zeggen: omdat er mensen waren die hem die weg hadden willen wijzen. In werkelijkheid was dit de meest bescheiden kant van het verhaal. Meron straalde iets uit wat mensen in het hart raakte en hen bewoog deze charismatische jongeman uit Keren te helpen."

"Voetstappen naderden. Haar hart ging tekeer. Vlug! Ze zou zich betrapt voelen als hij nu binnenkwam. Ze hoorde hier niet rond te snuffelen. Ze vloog naar de gang. De kapstok hing opvallend vol: een leren jasje, een bodywarmer, een geruit overhemd en een spijkerbroek onderste boven aan een lus bedoeld voor een riem. Selma kende niemand die een kapstok ook voor gedragen kleding gebruikte. Waarschijnlijk had hij zich hier uitgekleed en was meteen doorgelopen naar de badkamer.
De brievenbus klepperde. De voetstappen stierven weg. Met een zucht liet ze zich zachtjes tegen de wand vallen. Ze drukte haar neus en wangen diep in zijn kleding, in de bodywarmer en in het geruite shirt en snoof zijn geur secondenlang op.
"

EUROPE OR DIE

Door Natasja Bijl

Het verhaal achter de roman

Als kind had ik al de wens een eigen boek uit te brengen. Het probleem was dat geen onderwerp zo urgent voelde dat ik bereid was er al mijn energie en toewijding aan te geven. Totdat ik in 2015 in aanraking kwam met een Eritrese vluchteling. Zijn levensverhaal inspireerde me en werd de motor voor deze roman. Zijn vele zwijgen de brandstof voor mijn aanhoudende nieuwsgierigheid. Zijn naam ADEM en tevens de titel van dit boek kreeg in Nederland een geheel nieuwe betekenis, voor hem maar ook voor mij. Ik had opeens zo'n prachtig verhaal in handen en werd de schrijver die ik wilde zijn!
Toeval is Gods manier om anoniem te blijven. 

Roman ADEM: €24.00 incl. BTW
Inclusief €4,40 verzendkosten

Mocht je 5 of meer boeken willen bestellen, neem contact met me op.
Dan proberen we het op een andere manier te verzenden.

wendyboonfotografienIMG_0763
Scroll naar top