Mag ik stunten met de verkoopprijs van mijn boek??

De wet op de vaste boekenprijs
Deze vraag is me vaak gesteld. Ik ga het verlossende antwoord geven. Op de het moment dat jij/ de uitgever een boek lanceert, moet de titel ervan worden geregistreerd bij het commissariaat voor de media. Dit is verplicht en geldt ook voor het boek in eigen beheer.
Je registreert het boek plus de geldende verkoopprijs. Die prijs staat vast. Kortom, iemand die het boek via jouw website koopt, is niet voordeliger uit dan degene die jouw boek in de winkel afrekent. Dit om oneerlijke concurrentie tegen te gaan. De uitgevende partij kan op zijn vroegst een half jaar na de ingangsdatum ( verschijningsdatum) de vaste prijs wijzigen. 

 

De prijs vrijgeven

Na een jaar mag je de verkoopprijs vrijgeven, dit geef je wederom door aan het commissariaat. Doordat het hier nu bekend is, kunnen andere verkopende partijen die prijsopheffing inzien en zelf besluiten wat zij gaan doen met verkoopprijs van jou boek. Zoals afprijzen of de oude prijs toch maar laten staan.

Een actieprijs of een early birdje?
De uitgevers/ uitgevende partij kan voor een individuele promotiecampagne een tijdelijke actieprijs vaststellen. De actieprijs geldt maximaal drie maanden en mag maximaal 1 keer per jaar plaatsvinden. Je mag deze optie dus inzetten voor een early bird/ pre- order of intekenprijs. Betekent wel dat je daarna een jaar voor de vaste prijs moet verkopen. Zijn er bepaalde voorwaarden aan jouw actie verbonden, denk aan het inleveren van een coupon of waarde cheque dan geef je ook dat door. Een hele registratie dus, maar op deze manier wel zo eerlijk voor iedereen die jouw boek verkoopt en voor de klant die ermee naar huis gaat.

 

Meer weten over boeksucces? Bestel hier mijn boek voor maar 17 euro!
Boekconsult boeken waarin ik meedenk over het uitbrengen en verkopen van jouw boek? Maak een afspraak! 

Scroll naar top