EIgen beheer versus uitgeverij- De kosten voor uitgeven in eigen beheer!

Ik hoorde laatst iemand zeggen dat ze een boek wilde gaan uitbrengen, maar dan wel per se bij een uitgeverij. Dat ‘uitgeverij’ zou aangeven dat haar boek kwaliteit heeft. Dat het iets voorstelt. “Via eigen beheer zegt allemaal zo weinig,” zei ze.
Een jaar geleden was ik het misschien met deze dame eens geweest. Toen dacht ik ook dat eigen beheer iets was voor wie echt niet bij een uitgeverij terecht kon, voor wie overal onderop de slush pile raakte of de ene afwijzing na de andere kreeg. Tegenwoordig zie ik dat echt anders.
Met een druk op de knop begin je een uitgeverij!
Een uitgeverij  beginnen stelt niks voor. Ik ben in 2019 ook een uitgeverij gestart. Dat was met vijf minuten en drie keer enter geregeld. Het zegt niks over kwaliteit. Daarbij zie ik uitgeverijen hele lelijke boeken uitbrengen. Met tikfouten, losse pagina’s… Er zijn tegenwoordig ook veel kleine uitgeverijen, eenmanszaakjes die hun tekst-redactie uitbesteden. Dus niks geen statig gebouw met een deftig entree, maar gewoon keukentafelwerk. Niet anders dan wanneer je zelf een freelancer zou inhuren.
Wat ik ook zie is dat mensen in eigen beheer de meest fantastische boeken afleveren, maar evengoed ook gevestigde auteurs die aardige missers maken. Dit zit ‘m dus helemaal niet in het feit of je wel of niet in eigen beheer publiceert, maar in hoe hoog je de lat voor jezelf legt, of hoe zorgvuldig jouw uitgeverij te werk gaat.
Voor mijn roman ADEM heb ik de volgende investeringen gedaan:
Ik heb een schrijfcoach in de arm genomen en heb een jaarlang steeds een hoofdstuk ingestuurd. En dat is heel fijn! Een boek schrijven is iets anders dan een item maken. Was je vroeger goed met de schoolkrant of ben je een kanjer in rijmen? Fijn, maar dat maakt je nog niet meteen tot een goede auteur! 12 x 130 euro.
Eenmaal klaar zijn er twee soorten redacties: Iemand die alle woorden nakijkt op spelling, vreemde spaties…en je boek persklaar maakt.
Maar minstens net zo belangrijk is de persoon die invalshoeken onder de loep neemt, klopt het perspectief, het verteltempo. Misschien moet een bepaald persoon of probleem eerder geïntroduceerd worden, heb je een zwangerschap per ongeluk twaalf maanden laten duren in plaats van negen of zijn er stukken tekst onduidelijk, of overduidelijk, want dat kan ook! De laatste persoon komt logischerwijs eerder in het proces om de hoek kijken dan degene die het manuscript persklaar maakt. 1100 euro. Een hele investering, I know, maar laat deze disciplines niet aan een buurvrouw of vriendin over. Het is echt een vak apart! Aardig taalvast is geen criterium!
En dan de illustrator/opmaak. Hij of zij maakt de cover van je boek, maar zorgt ook dat elke pagina een feestje wordt met precies de juiste hoeveelheid tekst, voldoende witregels, en dat het aantal pagina’s een veelvoud is van vier.
900 euro.
En dan als laatste: de drukker. Er zijn veel soorten en maten. Sommige drukken ergens in Oekraïne. Dan wordt niet alleen het papier gedrukt, maar ook de prijs! Niet heel milieuvriendelijk. Het is maar net waar je als auteur een goed gevoel bij hebt. Bij een order onder de duizend stuks krijg je vaak geen dummy thuis, je geeft dus aan de hand van de PDF op je scherm je goedkeuring… en SEND!
Drukprijzen variëren enorm, hangen uiteraard ook af van dikte papier, hard- of softcover en aantallen. Vraag vooral meerdere offertes op!
Je begrijpt dat het bovenstaande een aardige investering is. Tel daar de aanvraag van een ISBN- nummer bij op. En wellicht moet je ook nog een webshop inrichten op je site… Het totale kostenplaatje kan een overweging zijn om het niet allemaal zelf te doen, en te hopen op samenwerking met een enthousiaste uitgever die ook nog iets aan PR doet.
Laatst sprak ik iemand die een enorm mooi boek had geschreven dat was uitgebracht door een uitgeverij. Hij zei tamelijk gedesillusioneerd: “Het ligt voor € 24.90 in de schappen. Van elk exemplaar is er slechts € 1.33 voor mij.”
Met andere woorden: maak vooraf een goede rekensom. Eigen beheer versus uitgeverij. Eigen beheer vraagt om een spaarpotje. Bij een uitgeverij blijft er tamelijk veel geld aan de strijkstok hangen!
Vragen over kosten of diensten? Neem contact met mij op!
Scroll naar top