Boek in eigen beheer? Denk aan je marge!

Er wordt vaak aan mij gevraagd: ‘Wat voor bedrag kan ik voor mijn boek vragen?’ Op zich is het met boekenprijzen niet zo heel lastig. Loop een boekhandel binnen en zoek een vergelijkbaar boek. € 20 voor een non-fictieboek is gangbaar. Voor een roman, afhankelijk van het aantal pagina’s, betaal je meestal tussen de € 20 en € 25.
Marktconform is echt een aanrader. Denk ook bij uitgeven in eigen beheer aan de Wet op de vaste boekenprijs, die zegt dat jouw boek overal dezelfde prijs moet hebben. Wie het boek via jouw site bestelt is dus even duur uit als een koper in de winkel!

Opstartkosten!
Waar ik eigen beheer auteurs op wil wijzen is een gezonde marge tussen de verkoopprijs en de inkoopprijs. Want met alleen die inkoop (de drukkosten) ben je er namelijk nog niet!
Als het goed is heb je voor jouw eerste druk extra kosten gemaakt, denk aan: een redacteur, iemand die het boek persklaar heeft gemaakt, een vormgever, een ontwerper… ISBN-nummer. Die bestellink op je eigen website…
Weet je met hoeveel verkochte boeken je deze kosten ‘eruit’ hebt en wanneer je echt aan je boek gaat verdienen?

En verdere kosten en afdrachten!
Maar het zijn niet alleen de startkosten, zoals hierboven beschreven. Over een boek betaal je 9% btw. Daarnaast ziet de belastingdienst boekverkoop gewoon als inkomsten, waar je derhalve inkomstenbelasting over dient te betalen.
En wat dacht je van de boekhandel en NBD Biblion (zij verzorgen de centrale aanbieding van boeken en andere media aan de openbare bibliotheken in Nederland). Beide partijen willen maar liefst 43% boekhandelskorting!
In de etalage bij Bol? Distribueren via Centraal Boekhuis? Een mobiel pinapparaatje? Mollie Payments om je betalingen via eigen site te laten verlopen? Een facebookcampagne? Ook daar betaal je voor!

De oplage van je boek!
Het laten maken van jouw boek, is in verhouding goedkoper als je voor een grote oplage kiest. 500 of 1000 boeken laten drukken? De stuksprijs kan met de verdubbeling van de order zomaar een euro lager uitpakken.
Tegelijkertijd is het natuurlijk stressen als jouw boek helemaal niet zo goed blijkt te verkopen, en je een half jaar moet slalommen om de dozen met boeken. Een goede presale kan je helpen de grootte van je eerste order te bepalen.

Hoe dan wel? Ik denk dat je er een rekensom op los moet laten en realistisch dient te zijn in je verkopen en wat je daar allemaal voor moet doen; denk aan marketing.
Verder zie ik mensen de mooiste boeken in eigen beheer uitbrengen. Hardcover, met kleurenfoto’s en in een heel bijzonder formaat. (Denk ook even aan de portokosten!)
Het is mooi dat dat allemaal kan als je het heft in eigen handen neemt, en er niemand is die je terugfluit. Een boek schrijven heeft wellicht een romantisch imago, maar wil je er iets aan verdienen, dan is enig commercieel inzicht een must. Op basis van een heldere, weloverwogen inschatting kun je de juiste beslissingen nemen!

 

Samen naar jouw boekplan kijken? Dat kan! Neem vrijblijvend contact met me op!

 

Scroll naar top